De shop in Almere is geopend van Dinsdag t/m Vrijdag van 10.00 - 17.00 

"Guitar Man" Fred Dons

"Guitar Man" Fred Dons
2 september 2021
"Guitar Man" Fred Dons

Van huis uit ben ik gitaarbouwer en ik ben begonnen met eerst gitaren op te knappen, daarna assembleren tot uiteindelijk complete gitaren te bouwen, en een belangrijk onderdeel van gitaarbouw is het airbrush en lakken van gitaren.

Aangezien ik in de 70ties en 80ties ben opgegroeid ben ik een grote fan van neon kleurige gitaren maar ook van de typische 80ties ge-airbrushde gitaren, dus zat er niets anders op dan een airbrush aan te schaffen en te kijken of ik er iets mee kon. 

Mijn eerste airbrush kwam uit een deVillbis starter kit; een spuitbus compressed air, 2 oefen velletjes papier, een stukje friskfilm en 5 kleuren inkt, niet echt geschikt om een gitaar mee te spuiten maar het was een begin. 

Mijn carrière kreeg pas echt een vlucht toen ik mijn eerste Sil Air compressor kocht, en een betere airbrush. Deze compressor heeft 30 jaar dienst gedaan. Onlangs heeft hij de geest gegeven, wat de reden was dat ik bij Eric langs ging om een nieuwe uit te zoeken en waar hij mij vroeg om een stukje te schrijven voor dit blog.

Het verhaal achter Fred zijn werk

Zoals gezegd, ik lak en airbrush voornamelijk gitaren, ik doe een enkele keer wel een portret of doe een paint op een helm.
Maar ik ben voornamelijk gespecialiseerd in zwart/wit gitaren. 

Qua paint gebruik ik alles waarvan ik maar denk dat ik het kan gebruiken maar voor een aantal kleuren ben ik wel gehecht aan bepaalde merken. Sepia en Brasil braun van Schmincke en wit en zwart van Createx Wicked Colors, omdat ze zo goed dekken.
Met deze 4 kan ik eigenlijk al mijn projecten aan, aan de andere kant wanneer ik bij Airbrush Services Almere een mooie kleur tegen kom dan neem ik hem mee. Just in case.

Ik ben vrij slordig met mijn gereedschap en had daarom een airbrush nodig die tegen een stootje kan en werk al heel lang met Harder en Steenbeck.
Dat zijn airbrushes die niet alleen tegen een stootje kunnen maar waar je ook gemakkelijk de noodzakelijke onderdelen van kan vervangen (wat ik dan ook regelmatig mag doen).

Sinds kort samen met mijn nieuwe compressor voor een Paasche Vision gegaan.
Ik heb altijd al een Paasche willen hebben maar omdat ze vrij prijzig kunnen zijn kwam het er niet eerder van. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit al jaren eerder had moeten doen, niets te nadele van H&S maar de manier waarop ik airbrush (mijn techniek is wederom slordig) raakte mijn airbrush snel verstopt en de Paasche heeft door zijn naald vorm en nozzle grote daar wat minder last van. 

Ik denk dat mijn kracht bij het airbrushen vooral in portretten zit, en dan het liefste in zwart/wit.
Bij het hele fijne millimeterwerk gebruik ik ook graag de fijnste penselen (die gaan er bij mij ook per kilo doorheen, had ik al verteld dat ik nogal slordig ben?)

Wat ik gemerkt heb in de jaren dat ik airbrush en met name in de periode dat ik les gaf, dat echt iedereen een mooi airbrush werkstuk kan maken, sommige freehand, anderen met behulp van friskfilm maar met een beetje geduld (en geduld is wel iets wat ik geleerd heb met airbrushen) is het een prachtige stukje gereedschap om de mooiste dingen te maken. 

Mijn compressor staat bijna 24/7 aan, is het niet voor airbrushen dan is het wel om gitaren te lakken en ik zou echt vreselijk onthand zijn als ik geen airbrush meer zou hebben (het is het leukste deel van de gitaarbouw)!